7 помилок в адаптації до дитячого садка - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

7 помилок в адаптації до дитячого садка

Всі батьки стикаються з безліччю питань, коли приймають рішення, що їхній малечі час до садка:

  • З якого віку варто відвідувати садок?
  • Як привчати дитину до нового режиму?
  • Що робити, якщо донечка / синочок відмовляється навіть слухати про садок?…

 

Коли батьки планують для дитини відвідування дитячого закладу, вони загалом добре обізнані зі всіма аспектами роботи садка. Але маленькій дитині важко уявити, що її очікує, вона будує майбутні враження про нове для неї середовище на основі емоцій мами й тата.

Надважливо багато й детально розповідати малечі про дитячий садок, про інших дорослих та дітей, про навчання й розваги в закладі, про побутові речі, про досягнення і відкриття.
Дитину до дитячого садка потрібно готувати завчасно, розвивати її вміння до самообслуговування й комунікації з іншими людьми.

Отож, яких помилок адаптації можна уникнути? Ділимось основними:

  1. Відсутність режиму.Режим дня дитини вдома повинен бути таким, як в садку. Його варто запровадити в життя родини задовго до відвідування адаптаційної групи і ретельно виконувати. Не менш важливо дотримуватись ідентичного розпорядку у вихідні та святкові дні. Схожі правила варто застосувати і щодо раціону дитини, адже легше пристосуватись до звичних умов й страв.
  2. Відсутність інформації.
    Коли ми чогось не знаємо, це викликає у нас занепокоєння. Щоб сформувати у дитини уявлення про нове середовище, можна в ігровому форматі від імені улюблених героїв, казкових персонажів розповідати цікаві історії їхніх мандрівок до дитячого садка. Наповнюйте оповідки потрібними деталями, описами, підключайте досвід братиків і сестричок. Гуляйте з дитиною біля садка, до якого плануєте йти, познайомтесь з вихователями та дітками в групі, згадуйте їхні імена в побутових ситуаціях й іграх.
  3. Все і одразу.
    Адаптація потрібна кожній дитині без винятку, адже їй доводиться кардинально змінити звичний розпорядок життя. Варто розпочинати відвідування дитячого закладу з мінімальним інтервалом перебування. Нехай це будуть лише 15 хв в перші дні, з поступовим звиканням до нових людей і з поступовим збільшення часу проведення з дітками в групі на повний день. Крокуйте до соціалізації з малечею малими кроками і результат не забариться.
  4. Постійний поспіх і пришвидшення.
    Зранку, як правило, завжди бракує часу, всі поспішають, то ж часто збір до садка супроводжується потоком слів “давай швидше”, “поквапся”, “одягайся хутчіш”, “ми запізнюємось”… Сплануйте організацію часу таким чином, щоб його було достатньо і дитина не відчувала дискомфорту й провини.
  5. Недотримання обіцянок.
    Батьки часто обіцяють дитині, що заберуть з садка якомога швидше, щоб уникнути заперечень і сліз. Так не завжди виходить, тому варто окреслювати чіткі часові кордони. Діти сприймають час інакше, ніж дорослі. Зранку, відводячи малечу до групи, не поспішати, а попрощатись з дитиною, побажати гарного дня, можна запровадити певний ритуал, який відомий тільки вам і вашій крихітці. І обов’язково повідомляти, коли ви повернетесь за дитиною – після сну, до обіду, на прогулянці – так дитина буде розуміти межі очікування.
  6. Відсутність мами і тата.
    Саме так більшість дітей в період адаптації сприймають відвідування садка, адже вдома з дитиною завжди був хтось з рідних. Важливо, щоб після того, як Ви забираєте малечу з садка, не переключати власну увагу на домашні справи чи роботу, а присвятити час дитині: зрозуміти з якими емоціями малеча повернулась додому, чим займалась в садку, що планує зробити там завтра (побудувати вежу, продекламувати віршик, намалювати себе тощо).
  7. Нехтування змінами в поведінці й настрою дитини.
    Часом дитина різко змінює свою поведінку, як тільки починає відвідувати садок. Щоб легше зрозуміти дитячі емоції та допомогти їх пережити – спробуйте різні способи, до прикладу, можна разом з дитиною малювати все що завгодно. Часто діти на папері відтворюють те, що не можуть пояснити словами. Всі почуття малечі варто детально проговорювати, ділитись власними емоціями й додавати впевненості, що разом ви все зможете, адже ви – команда!

Період адаптації до дитячого садка – складний період життя кожного малюка, коли йому вкрай потрібні Ваша любов й підтримка!

Команда Дитячого садка “ЕКОЛЕНД”

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

ЕКО-ПРИКРАСИ ДО ВЕЛИКОДНЯ ПО-ЕКОЛЕНДІВСЬКИ

Якими прикрасами Ви декоруєте оселю до Великодніх свят? Наші діти в Дитячому садку “ЕКОЛЕНД” знають про великоднє оздоблення чимало, адже щороку активно беруть участь у

Лабораторія професора Оксигена

Лабораторія професора Оксигена літній пришкільний табір 10 днів 17 – 28. 06. 2024 (9.00-17.00) для дітей 6-10 років Любите таємниці та секрети?! Якщо так, то

MIX camp

MIX camp літній пришкільний табір 10 днів 03 – 14. 06. 2024 (9.00-17.00) для дітей 6-10 років Літо – пора для повного релаксу, коли багато

ЕКО-ПРИКРАСИ ДО ВЕЛИКОДНЯ ПО-ЕКОЛЕНДІВСЬКИ

Якими прикрасами Ви декоруєте оселю до Великодніх свят? Наші діти в Дитячому садку “ЕКОЛЕНД” знають про великоднє оздоблення чимало, адже щороку активно беруть участь у

Попередня реєстрація