Поради батькам тривожних дітей та підлітків - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

Поради батькам тривожних дітей та підлітків

Поради батькам тривожних дітей та підлітків:

щоб батьківство було спокійним при вихованні тривожної дитини чи підлітка.

Є багато способів, якими батьки можуть підтримати дитину, коли вона відчуває надмірну тривогу. Ось декілька основних порад як впоратися з цим станом не посилюючи його. Значна частина їх є звичною щоденною практикою підтримки еколендівців під час навчального року.

● Створюйте дитині найбільш безпечне середовище, щоб вона могла висловити свої хвилювання. Приєднуйтеся до емоцій дитини, а не забороняйте їх. Говоріть, що бачите, що вона трохи хвилюється. Нормалізуйте її стан, розкажіть про те як багато дітей час від часу можуть надмірно переживати.
● Важливо не знецінювати відчуття страху дитини, а також не спонукати, соромити чи погрожувати дитині під час хвилювань, адже це може тільки посилювати відчуття тривоги.
● Натомість поважайте, приймайте дитячі почуття та говоріть фрази, які дають надію і впевненість, наприклад: “Я знаю, що ти боїшся, але я знаю, що ти можеш впоратися з цим”.
● Дайте відчути дитині свою підтримку, допоможіть їй зрозуміти, яку саме емоцію вона відчуває в цей момент і наскільки сильно за 10-бальною шкалою.
● Візьміть до уваги, що ми можемо зменшувати силу страху за допомогою різних навичок, наприклад, практик майндфулнес. Допоможіть дитині впровадити їх в життя для того, щоб знижувати відчуття тривоги.
● Не уникайте розмов про те, що хвилює дитину. Читайте книжки, дивіться мультфільми, в яких були схожі ситуації, як у вашої дитини, спілкуйтеся з іншими дітьми про їхній досвід подолання тривоги.
● Складіть власну цілющу історію про дитину, яка здобула сміливість і проживає щасливі дні свого дорослішання. Розповідайте її перед сном, як налаштування на майбутній день.
● Допоможіть дитині побачити, як поведінка уникнення погіршує ситуацію й створює проблему.
● Продумайте, які кроки дитині потрібно пройти, щоб подолати свій страх. Почніть з легких завдань та завершіть тими, які свідчитимуть про сміливість дитини. Розробіть чіткий план дій як Ви будете тренувати сміливість.

● Не очікуйте швидких і негайних результатів. Будьте терпеливими.
● Розробіть з дитиною систему винагород, яка буде побудована так, що за кожне завдання вона отримуватиме заохочення, адже позитивні наслідки підсилюють бажану поведінку.
● Діти вчаться спостерігаючи за своїми батьками, тому будь-яка ситуація, коли Вам вдається добре справлятися з тривогою, є для них корисною нагодою для навчання.
● Однак, будьте уважні і не переборщіть з ентузіазмом до заохочень й похвали. Для деяких дітей це може стати фактором, що підвищує тривогу.
● Іноді буде достатньо легкої усмішки чи підморгування й дитина буде знати, що вона справилась з завданням.
● Заохочуйте й підтримуйте свою дитину на цій дорозі. Будьте щедрими на похвалу і вірте в її можливості та неминучий успіх.

Світлана ХАРЧЕНКО,
практичний психолог
ЛІЦЕЮ “ЕКОЛЕНД”

5 2 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

ЕКО-ПРИКРАСИ ДО ВЕЛИКОДНЯ ПО-ЕКОЛЕНДІВСЬКИ

Якими прикрасами Ви декоруєте оселю до Великодніх свят? Наші діти в Дитячому садку “ЕКОЛЕНД” знають про великоднє оздоблення чимало, адже щороку активно беруть участь у

Лабораторія професора Оксигена

Лабораторія професора Оксигена літній пришкільний табір 10 днів 17 – 28. 06. 2024 (9.00-17.00) для дітей 6-10 років Любите таємниці та секрети?! Якщо так, то

MIX camp

MIX camp літній пришкільний табір 10 днів 03 – 14. 06. 2024 (9.00-17.00) для дітей 6-10 років Літо – пора для повного релаксу, коли багато

ЕКО-ПРИКРАСИ ДО ВЕЛИКОДНЯ ПО-ЕКОЛЕНДІВСЬКИ

Якими прикрасами Ви декоруєте оселю до Великодніх свят? Наші діти в Дитячому садку “ЕКОЛЕНД” знають про великоднє оздоблення чимало, адже щороку активно беруть участь у

Попередня реєстрація