Діти та батьки: стосунки без конфліктів - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

Діти та батьки: стосунки без конфліктів

  • “Я щодня повторюю одне і теж, а вона мене не чує”.
  • “У мене дуже самостійна дитина – сама всьому дає раду. Нам не потрібно брати участь у її житті, бо в неї все вдається і без нас”.
  • “Вона мені нічого не розповідає. На всі питання має коротку й лаконічну відповідь, щоб більше не турбували”.
  • “Він нічим не цікавиться. У нього навіть хобі немає”.

Різні історії. Про самостійних дітей і не дуже, говірких та мовчазних… Спільне лише одне – усі вони потребують спілкування з батьками та бути почутими. І якщо усього цього немає – причина не в характері дитини і не в стилі її життя. А у відсутності стосунків довіри. Їх дуже важливо побудувати вчасно. Коли дітям потрібні люди з якими можна поділитися найпотаємнішим.

   Пропоную до вашої уваги 3 правила налагодження ефективного спілкування з дітьми.

Запам’ятайте! Найважливіше, що ми можемо дати своїм дітям – наш час. Відкласти гаджети. Вимкнути монітори комп’ютерів, коли робочий день уже закінчився. Не відповісти на черговий телефонний дзвінок, якщо поруч дитина із відвертим бажанням про щось поговорити, розповісти, чимось поділитися.

У психології виділяють кілька ключових правил за якими можна ефективно вибудовувати стосунки довіри:

  1. Перших трьох хвилин. Зустрічайте дитину завжди так, наче дуже за нею скучили і страшенно раді її бачити. Навіть якщо виходили тільки у магазин по продукти. У чому магія трьох хвилин? Це той часовий відрізок, коли діти розповідають про найважливіше: про мультфільм, який вразив; про смішну ситуацію у школі тощо. Діляться емоціями. Ці миті найцінніші і їх за жодних обставин не можна зупиняти.
  2. Принцип причетності. Важливо не просто слухати, але чути свого сина/доньку. Коли дитина жваво розповідає про свій перший гол, варто не просто сказати «ти молодець» і відразуподзвонити колезі, щоб обговорити завтрашню нараду. Але проявити справжній інтерес. Поцікавитися, як йом/їй це вдалося, із захопленням вислухати усі деталі, своєю поведінкою та інтонацією висловити гордість і радість. Щоб дитина й надалі хотіла ділитися з вами найважливішим.
  3. Тричі похвалити – один раз посварити. Не дозволяйте собі знецінювати усе, що робить донька чи син. Усі припускаються помилок. Але потрібно вміти бачити хороше. Якщо трапилося так, що довелося за щось покритикувати, постарайтеся наступного разу знайти причину похвалити. Тричі поспіль. Наприклад, за старання, або ж за ініціативність, можна й за сміливість. Постійна критика у спілкуванні негативно впливає на самооцінку і замість будувати стосунки довіри, створює атмосферу недовіри.

Кожен із принципів здається дуже простим для втілення у життя. Складнощі виникають у процесі. Бо для того, аби жити за цими правилами, потрібно дуже мало і багато водночас, а саме: ваш час. А його, зазвичай, не вистачає.

   Знайдіть час, щоб набутися разом!

Бути батьками – непросто. Потрібно вміти одночасно працювати практикуючим психологом, мастер-шефом, вчителем, стилістом тощо. Іноді здається, що усе встигнути нереально. Але є хороший спосіб впоратися:

  1. Плануйте час грамотно. Вдень робота, школа, гуртки. Ввечері – гармонійний баланс між домашніми справами та часом з дітьми. Подбайте, щоб дитина розвивалася та задовільняла свою природну потребу у спілкуванні. І знала, що завжди й про все може поговорити з мамою чи татом.
  2. Створіть для дитини атмосферу комфорту. Нехай дитина відчуває, що ви завжди станете на її захист. Щоб знала, що має право на свою думку і для неї мають час, її чують й до її бажань дослухаються. А найважливіше  – її люблять.

Усіх цих правил важливо дотримуватися не лише вдома, але й у садочку та школі. Гармонійний розвиток буде неповним, якщо вдома дослухаються та вислуховують, а в навчальному закладі ігнорують. ЛІЦЕЙ «ЕКОЛЕНД» – це унікальний освітній простір. Тут кожна дитина – особистість, її чують, підтримують та допомагають. І це так важливо. Діти постійно працюють в командах, бавляться у різноманітні інтелектуальні ігри, є активними учасниками безлічі конкурсів. Адже тут прагнуть не лише дати ґрунтовні знання, але й сприяють різносторонньому розвитку особистості. Навчання в ЛІЦЕЇ приносить шалене задоволення, бо кожен еколендівець відчуває себе частиною колективу, в якому:

  • отримує порцію похвали та аргументованої критики;
  • має право на власну думку і завжди є почутим;
  • набуває життєво важливих навичок та ін.

В ЕКОЛЕНДІ між дітьми та дорослими завжди є довіра, взаєморозуміння та взаємодопомога. Тут немає дитячих чи дорослих труднощів. Є просто виклики, які потрібно разом долати, щоб на фініші бути ще сильнішим, більш кмітливим та вмотивованим.

Спілкуйтеся зі своїми дітьми частіше, завжди уважно вислуховуйте та будьте активними учасниками усіх бесід. І чим раніше ви цього навчитеся, тим міцніша буде між вами взаємодовіра.

Ольга Ненчук,
тьютор
ЛІЦЕЮ “ЕКОЛЕНД”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

Попередня реєстрація