Про дружбу, користь та гаджети - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

Про дружбу, користь та гаджети

Сьогодні без комп’ютера і телефона ніхто з нас не може уявити своє життя. Скільки б психологи не попереджали про залежність від ігор, соцмереж та інших радощів всесвітньої павутини, при перших же труднощах ми йдемо за порадою в інтернет і кожну вільну хвилину проводимо в компанії смартфона. Наші діти – не виняток.

Вони освоюють гаджети задовго до того як починають ходити. Малюки та дошкільнята поводяться з планшетами й смартфонами настільки впевнено, що багато дорослих у них можуть тільки повчитися.

Навички роботи з комп’ютером, планшетом й телефоном, вміння ними користуватися та швидко орієнтуватися в потоках інформації, допомагають нашим дітям на уроках і в житті. І навіть сприяють вибору майбутньої професії.

Існує безліч сайтів та навчальних програм, спрямованих на розвиток дрібної моторики, реакції, логіки, пам’яті та інших важливих навичок. Малюкам набагато більше подобається вчитися в ігровій формі, а під наглядом батьків такі заняття можуть бути дуже ефективні. Навіть закохати у читання набагато простіше, якщо час від часу переглядати барвисті інтерактивні книги.

В інтернеті безліч інформації, але дитину потрібно навчити її знаходити. Наприклад, документальні фільми, програми для вивчення іноземних мов, різноманітну музику, відео для створення усіляких креативних виробів та ін. Крім того, спеціальні додатки навіть допомагають займатися спортом. Ви з легкістю відшукаєте тренувальні відеоуроки для дитини або для всієї родини, де вже буде підібраний комплекс вправ. Їх не можна розглядати як повноцінну заміну спортивних секцій, але вони чудово підходять для проведення ранкової гімнастики і розминки протягом дня. Потрібно показати дитині, що з планшетом можна не тільки переглядати мультфільми, але й займатися цікавими справами в реальному світі.

Сьогодні існує величезна кількість освітніх інтернет-ресурсів, дистанційних програм, спеціалізованих додатків і навіть навчальних комп’ютерних ігор. Якщо використовувати ці можливості, хлопчикам та дівчаткам буде цікаво отримувати нові знання, а це головна умова якісної освіти.

Електронні пристрої міцно вкорінилися в нашому житті і немає сенсу забороняти дитині ними користуватися. Але треба чітко контролювати час, який малюк буде витрачати на інтерактивні розваги, а також отримувати користь з дитячих навчальних програм.

Ось декілька порад як використовувати смартфон з користю:

  1. Тримайте користування гаджетом під контролем. Ви вчите дитину користуватися, фільтрувати і знаходити тільки потрібну, важливу й корисну інформацію. Це Ваша зона відповідальності.
  2. Встановіть безпечний режим перегляду. На популярному відеопорталі й браузерах є такі функції.
  3. Раз в тиждень влаштовуйте день свободи від гаджетів. Причому робити це слід всім: не тільки дитині, але і вам, батькам. Відключаєте на телефоні інтернет і використовуєте його лише для дзвінків та sms-повідомлень. Своїм прикладом Ви даєте зрозуміти сину/доньці, що життя поза мережею існує.
  4. Встановіть ліміт користування планшетом, телефоном, комп’ютером. Обговоріть з дитиною це правило.
    Думки педіатрів однозначні: «Дві години екранного часу на добу і не більше. Причому на все: телефон + телевізор + планшет + комп’ютер. Це все для здоров’я ваших діток».
  5. І ще одна дуже проста, але супер дієва рекомендація. Разом з дитиною прописуйте план на день: чим вона буде займатися, що робити, за що нестиме відповідальність, чим може допомогти родині, її важливі справи, ігри, ваша спільна діяльність, час на відпочинок. Тоді не доведеться відбирати гаджет, карати, забороняти або лікувати від залежності. Але важлива умова – Ви теж пишіть собі план. Адже теж включаєтеся активно в реальне життя і наповнюєте його змістом.

Навіть якщо дали гаджет дитині в руки, спілкуйтеся з нею, цікавтеся, що вона дивиться, у що грає, чому їй подобається та чи інша гра, що саме її захопило у цій грі. Намагайтеся підбирати і рекомендувати освітній контент. Будь-якому гаджету альтернативою пропонуйте й інші види активностей.

Нехай кожен Ваш день буде наповнений змістом, а все те, що дає технічний прогрес, стане лише корисним доповненням до наявної реальності.

Марія Бойко,
тьютор
ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Попередня реєстрація