З фінансами на "ти", або як навчити дітей дбати про гроші?! - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

З фінансами на “ти”, або як навчити дітей дбати про гроші?!

Шкільна фінансова освіта в Україні стала вкрай важливою через розвиток ринкового сектору економіки та впевненого руху нашої держави до європейської спільноти. Закордоном діти ще змалку знайомляться з культурою фінансової грамотності: їх навчають цінувати та заощаджувати гроші, а ще заробляти вже у підлітковому віці. Такі речі, як сімейна бухгалтерія, родинний бюджет, планування витрат та доходів на наступний рік – крок за кроком стають звичкою й для українців.

Сьогодні шкільна дисципліна “Фінансова грамотність” є предметом за вибором й за бажанням викладається в будь-якому закладі середньої освіти. У кожній книгарні, чи інтернет-магазині можна придбати багато цікавих підручників для учнів 2-11 класів з грифом МОН. Розроблено навчально-методичні матеріали для вчителів та батьків.

Оскільки фінансами ми оперуємо щодня і в різних ситуаціях, я практикую доповнювати вивчений матеріал ігровими технологіями, які активізують дітей, роблять уроки цікавими та максимально наближеними до реальності. А послуговуємося ми з еколендівцями чотирма бізнес-іграми. Таке глибоке занурення у предмет дає змогу розвивати лідерські риси характеру, рахувати фінансові показники та розуміти певні економічні категорії. Ось наші основні забавки: «Монополія», «Лісові комерсанти», «Це Бізнес Крихітка», «Життєвий капітал».

  «Монополія» – класична економічна гра, батьківщиною якої є США. Передбачає змагальництво, конкуренцію, бажання залишитись єдиним платоспроможним та довести до банкрутства інших гравців. У цьому я вбачаю й певний недолік цієї гри, а саме: у стилі агресивного капіталізму, де кожен відчуває себе «акулою бізнесу» та послуговується тезою «мета виправдовує засоби».

Гра «Лісові комерсанти» навчає формувати позитивні стосунки між усіма учасниками процесу, допомагати в скрутному становищі, досягати своєї мети, примножувати капітал, ставати фінансово вільною людиною. В процесі забавки учні тренують необхідні для життя навички: усний математичний рахунок, мистецтво переговорів, взаємодію в команді, артистичні здібності тощо.

В анотації до «Це Бізнес Крихітка» написано, що це настільна гра з унікальною механікою для тих, хто хоче навчитися фінансової грамотності, поліпшити навички тайм-менеджменту та зануритися у світ підприємництва. І справді, ліцеїсти з цікавістю пробують себе у самостійній та ініціативній діяльності на власний страх та ризик з метою одержання прибутку.

А закріплюємо ми вивчені теми у Школі та ЛІЦЕЇ “ЕКОЛЕНД” грою-тренінгом “Життєвий капітал”, яка дає змогу учням прожити фінансове життя та уявити в якому фінансовому становищі вони можуть опинитися через десятки років. На перший погляд ця забавка нагадує відому “Cash flow”, проте має суттєві відмінності. Які саме?! Дозволю собі не описувати, а ви зіграйте разом зі своєю дитиною та порівняйте?. Додаток Фото 4.

Бавитися у фінансові ігри сім’єю – це корисно й повчально. А ще це дуже усіх зближує й допомагає дитині побудувати правильні моделі поведінки з грошима і формує позитивне відношення до останніх.

Андрій Хомицький,
учитель фінансової грамотності,
керівник гуртка “Шахи”
мережі закладів “ЕКОЛЕНД”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Попередня реєстрація