ЕкоОсоба – особа майбутнього - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

ЕкоОсоба – особа майбутнього

«Сьогодні ми створюємо завтра» і це не абстрактна фраза, яка стосується майбутньої невідомості. Все набагато ближче й серйозніше, тому що всі дії, які зроблені людиною сьогодні – це формування бази, фундаменту наступного дня. Своє завтра ми формуємо сьогодні. Мова йде не лише про роботу чи планування справ, тут і про комунікативність та взаємодію з іншими людьми, про настрій, почуття й емоції, які сьогодні пережили, про що подумали чи помріяли, що захотіли – все це творить наше завтра.

Ми завжди говоримо, що діти – це НАШЕ майбутнє. Хотілось би щоб виховання і формування особистості та розкриття індивідуальності дитини розглядалось дорослими глобально, а дії мали локальне спрямування. Нікому не відомо наперед, де хто опиниться сьогодні, завтра, через кілька років, в якій країні дитина буде проживати чи продовжувати своє навчання в дорослому віці. І тому є потреба дещо відкоректувати цю фразу на «Діти – це майбутнє Планети». Яким буде майбутнє залежить від усіх: і від дітей, і від нас, дорослих.

Сьогодні, як ніколи, не можна забувати основні закони екології Баррі Коммонера (американський біолог, еколог та політик) [1], які допомагають кожній особі розкрити, пізнати себе, поглибити нашу взаємодію і спробувати побачити наскільки ми тісно між собою і зі всім навколо пов’язані: з природою, кліматом, Всесвітом:

Закон 1. «Усе пов’язане з усім».

Закон 2. «Усе повинно кудись дітися».

Закон 3. «Природа знає краще» – з гаслом «Назад до природи!», яке, на жаль, сьогодні не може бути прийнятим через свою нереалістичність. Цей заклик пов’язаний з обережним використанням природних екосистем «будь-яка значна антропогенна зміна в природній системі може стати згубною для цієї системи».

Закон «Ніщо не дається задарма» об’єднує всі три згадані вище, адже те, що було взяте з екосистеми людською працею, має бути відшкодоване. “Пла́ти за цим векселем не уникнути; її можна лише відтермінувати”. “Відомо, що сила будь-якого закону – в тому, що ніхто не може безкарно його порушувати”. Людина є теж частиною глобальної екосистеми Природи, а не її володарем. Не слід порушувати й закони екології.
Батьки, бабусі й дідусі є своїм дітям та онукам взірцями для наслідування. Вони закладають в них певні цінності, а їх життя – найяскравіший приклад культури взаємодії, комунікації, ставлення один до одного у спілкуванні та життєвих дискусіях. І саме ми, дорослі, є для дітей своєрідним еталоном впливу на оточуюче середовище.

Наскільки важливо те, що залишимо й передамо для наслідування новому поколінню, у якому керунку їх зорієнтуємо, які цінності для них розкриємо – вибір кожен з нас робить самостійно. Тому очевидно, що саме ми – майбутнє наших дітей і від нас, а точніше від нашого способу мислення, стилю життя і культури взаємодії між собою та з зовнішнім середовищем, відношенням до Природи залежить якою буде цивілізація для наших дітей та суспільства в цілому.
Ось чому наш новий проєкт “ЕкоОсоба” – це не просто цікава ідея, а глобальна потреба зумовлена часом та станом речей на Планеті “Земля”.

  1. “Чотири закони екології та чотири антиекологічні закони капіталізму”. Фостер Джон Белламі

Зореслава Гук,
заступниця директорки,
керівниця тьюторів
Школи “ЕКОЛЕНД”,
менеджерка з навчання та розвитку персоналу
мережі освітніх закладів “ЕКОЛЕНД”,
співзасновниця проєкту
“ЕкоОсоба”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

Попередня реєстрація