Як виховати щасливих дітей? - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

Як виховати щасливих дітей?

“Всі ми родом з дитинства” – ця крилата фраза відома, мабуть, кожному. І як можна з нею не погодитись? “Дитинство – це те, що ми втратили в часі, але зберегли в собі” – відмітив журналіст та письменник Ельчин Сафарлі у своїй драматичній розповіді “Чекай удома, коли повернуся”.

Нещодавно моя знайома в одній соціальній мережі зробила цікаву публікацію. Вона запитала на своїй сторінці: ‘’А чим пахне ваше дитинство?’’, навіяло спогади, правда ж? Але який був ефект! Всі активно почали описувати свої дитячі запахи, асоціації, пригадування, події, відчуття, історії, пригоди, фантазії тощо. Як же ж було захоплююче читати та згадувати свої особисті дитячі роки! Тому я теж вирішила нагадати, яке ж воно дитинство? Що саме відбувається з малечею ще до народження та як зробити так, щоб малюк та батьки були щасливими? Кожен дорослий повинен уміти дивитись на світ очима дитини, щоб максимально тісно комунікувати зі своїм чадом, розуміти його та виховувати гармонійну людину.

Дуже хочу тут згадати Антуана де Сента-Екзюпері та його шедевр ‘’Маленький принц’’. До речі, це улюблена книжка майже всіх еколендівців. Вони ж теж живуть на своїй Планеті, так само, як кмітливий Принц і ніколи не залишаються байдужими до найважливішого в житті: любові та дружби, нетерпимості до зла й насолоди красою тощо. Скажу більше, коли цей твір читаєш у старшому віці, знову відчуваєш себе дитиною і дивишся на цей світ дещо інакше.

А поки ви пригадуєте, де у вашому домі лежить ця фантастична книга, згадаємо декілька простих істин, які допоможуть вам у вихованні щасливої дитини.
– Дитина починає відчувати навколишній світ ще до народження. Досліджено, що вже в животику малюк реагує на дотики, відчуває запахи та чує. А приблизно на 13,5 тижні вагітності в нього з’являються рухові реакції у відповідь на емоційний стан мами. Тому в цей період дуже важливо перебувати в гармонії з оточуючим світом, слухати приємну музику, отримувати лише позитивні емоції та враження від усього навколо. Дитина знаходиться в тісному телепатичному зв’язку з матір’ю й відчуває її емоційний стан. З перших днів слід в собі виховувати почуття ніжності та любові до дитини. Основна форма життєдіяльності новонародженого – це емоційне спілкування між ним та оточуючими. Від цього залежить майбутній психічний і фізичний розвиток. Тому в цей період батькам слід бути обізнаним про всі етапи та процеси, які відбуваються з дитиною (особливо до 3-х років). Згодом, малюк поступово входить в соціум, у нього розширюється коло знайомих людей, з якими потрібно взаємодіяти. Важливим є збереження та зміцнення здоров’я, формування навичок гігієни. Під час виховання діток слід весь процес пізнання спрямовувати на отримання позитивного настрою після виконаної дії (наприклад, під час чищення зубчиків можна увімкнути веселу пісеньку, чи вигадати забавну лічилку). Таким чином у дитини формується позитивне мислення.

– В ранньому дитинстві усі крихітки перетворюється на маленьких чомусиків, бо дуже намагаються зрозуміти найближче предметне та природне довкілля (чому йде дощ, чому холодно або тепло тощо). Завдання дорослих – усіляко підживлювати таку активність. Потрібно формувати уявлення про навколишні об’єкти, явища, спонукати до того, щоб малеча милувалася красою природи, вчити берегти свою планету, любити тварин та ін. Під час таких ігрових занять важливо викликати позитивні емоції, радіти успіхам дитини, та, за потребою, спонукати виконувати одні і ті самі дії декілька разів.

– Найбільшу відповідальність за виховання маленької людини несе саме сім’я. Сприймайте дитину безумовно, просто за те, що вона є! Будьте вірними обіцянкам, обіцяйте лише те, що можете дати. Дитина завжди чекає того, що ви їй обіцяли і в разі невиконання у неї буде формуватися недовіра. Будьте відвертими з дитиною, вмійте прощати, станьте для неї хорошим взірцем для наслідування, заохочуйте до чесності з собою та оточуючими. Якомога частіше говоріть просту фразу ‘’Я тебе дуже люблю’’, навіть, якщо дитина зробила щось не дуже хороше. Завдяки цьому ви покажете, що засуджуєте якусь певну дію, а не саму дитину!

Нехай ваше чадо буде щасливим і завжди з насолодою пригадує кожен день свого дитинства!

Ія Банковська,
тьютор
ЛІЦЕЮ “ЕКОЛЕНД”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

КОНКУРС Thinkers: два інтерв’ю з переможцями

Вже вшосте ЛІЦЕЙ “ЕКОЛЕНД” організовує та проводить інтелектуальний Конкурс “Thinkers”. Цього разу апробовано багато нововведень: від різних форматів турів до головного призу у загальному грошовому

Попередня реєстрація