ЗНО з математики на 200 балів? Легко! - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

ЗНО з математики на 200 балів? Легко!

Як гадаєте, про що мріють усі одинадцятикласники?

На мою думку, більшість учнів хоче здати зовнішнє незалежне оцінювання (надалі ЗНО) на 200 балів. Це дає випускникам змогу обрати професію своєї мрії та найкращий заклад вищої освіти, у якому вони здобудуть ґрунтовні знання та фах-мрії. А що потрібно зробити, щоб отримати 200 балів? Усе просто, любити та розуміти математику. Ви запитаєте, а як же інші предмети? Скажу Вам відверто, найбільший страх майже в усіх одинадцятикласників викликає лише вона – МАТЕМАТИКА. І – це важко пояснити. Насправді ж, отримати найвищу кількість балів й тут цілком реально, якщо мати мотивацію і бажання вчитись.
Що ж поділюся своїм багаторічним досвідом підготовки до ЗНО з математики і дам декілька корисних порад учням як тут досягти успіху.

При підготовці до ЗНО потрібно відповісти собі на декілька запитань:

Ким я хочу бути?
Чи пов’язана моя майбутня професія з математикою?

Математика – це наука, яка просто необхідна майже в кожній сфері нашого життя. Вона розвиває логічне, критичне та креативне мислення, інтуїцію та характер, додає впевненості та віри в себе, навчає критично мислити та шукати оптимальні рішення. Кожна математична задача, яку ви успішно розв’язали – це класний тренажер вашого характеру.
Поставте собі ціль! Вона має бути конкретна й вимірна – тоді легше її досягти. Відповідно, високою буде мотивація і ви легко розрахуєте свої сили та час.

Найперше, при підготовці до ЗНО, незалежно від предмета, є ознайомлення з видами завдань, критеріями оцінювання та часовими межами самого тесту. Сертифікаційна робота з математики налічує 34 завдання таких форм: з вибором однієї правильної відповіді (16 завдань), на встановлення відповідності (4 завдання), відкритої форми з короткою (9 завдань) та розгорнутою (5 завдань) відповіддю, а на її виконання буде відведено 210 хвилин. Усі завдання складають на основі шкільної програми з математики.

Я з колегами понад двадцять років видаю навчальні посібники та тестові тренінги з математики для підготовки до ЗНО. Щороку ми вдосконалюємо їх новими задачами, враховуючи побажання вчителів та учнів.
Доповненням та закріпленням вивченого матеріалу є проходження тестів на різних платформах. У Ліцеї “ЕКОЛЕНД” ми користуємось сайтами osvita.ua, learning.ua, vchy.com.ua, ed-era.com, prometheus.org.ua, gioschool.com. Поглиблюємо наші заняття програмами для побудови графіків, перерізів, тестуванням тощо.

Бажаєте успішно здати ЗНО? Мої Вам поради:

По-перше, зосередьтеся! Математичні завдання вимагають значної концентрації уваги, щоб правильно зрозуміти зміст завдання або прикладу. Саме через неуважність випускники роблять багато помилок.

По-друге, розслабтеся! Доведено, якщо нервова система не напружена під час виконання будь-якої задачі, то людина набагато ефективніше справляється з нею. Для того, щоб успішно скласти ЗНО, потрібні не тільки знання з певного предмета, але досить важливу роль відіграє емоційний стан старшокласників. Часто хвилювання стає причиною багатьох помилок, які б учні ніколи не зробили, будучи спокійними і впевненими.

По-третє, не поспішайте! Математика – це точна наука. Думаю, ви з власного досвіду знаєте, що, коли поспішати, можна отримати незадовільні результати.

По-четверте, розв’язуйте задачі, розпочинаючи з першої! За перших шістнадцять завдань можна отримати 16 балів. Це розминка для мозку перед більш складними. На кожне тестове завдання початкового рівня витрачайте по дві-три хвилини. Тобто, перший рівень бажано зробити за 30-45 хвилин. Буває, що учень почав розв’язувати одну задачу і вона йому не вдається, а на інші не вистачило часу. Тому, раджу спочатку виконувати легші завдання, а потім переходити до складніших.

По-п’яте, перенесіть відповіді зроблених задач у відповідний бланк! Бувають ситуації, що учні залишають заповнення бланку на завершення екзамену. Починають панікувати і роблять механічні помилки.
Три останні завдання є трошки складнішими, тому без знання методики їх розв’язування та тренувальних вправ вам буде важко, майте це на увазі.
Буває ситуація, коли до завершення тестування залишається зовсім мало часу, а ви не розв’язали ще багато задач. У такому випадку я рекомендую учням покластись на свою інтуїцію і не залишати жодного завдання без відповіді. Також дуже допомагає метод виключення – відкинути очевидні неправильні варіанти та обрати найкращий з тих, що залишилися.

Попереду лише місяць до початку ЗНО. Завдання учнів – повторити пройдений матеріал. Завдання вчителів – перевірити рівень знань школярів, надати посилання на сайти для проходження онлайн-тестів і психологічно налаштувати на відмінний результат.

Адже, як говорив Теодор Рузвельт: “Варто тільки повірити, що ви можете – і ви вже на півдороги до цілі”.
Бажаю успіху усім випускникам і хай щастить на ЗНО!

Оксана Пенцак
Директорка
ЛІЦЕЮ “ЕКОЛЕНД”

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Попередня реєстрація