Адаптаційний період першокласника в школі: шість порад для батьків - ЕКОЛЕНД

Дитячий садок

Набір від 2 років
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

Школа / Садок

Набір 0-4 класи
вул. Плугова, 12

ЛІЦЕЙ

Набір 0-11 класи
вул. М. Гориня, 11 (Сихів)

E-LEARNING

Набір 5-11 класи
Дистанційна освіта

Адаптаційний період першокласника в школі: шість порад для батьків

Для першачків розпочався такий очікуваний і такий хвилюючий період у житті – вони тепер школярі.  Як допомогти їм на цьому новому етапі? Як підтримати в такий відповідальний момент?

Врахуйте кілька порад батькам першокласників для полегшення адаптації дитини до школи.

1. Зберігайте спокій і впевненість у тому, що все буде добре. Пам’ятайте, що своїм настроєм і думками ви формуєте в дитини установку на майбутнє навчання в школі. Ніколи не лякайте дитину школою чи можливими невдачами в навчанні. Демонструйте їй свою впевненість у тому, що все буде добре. Дайте їй відчути ваш спокій та віру в неї.

2. Позитивно відзивайтеся про школу і вчителів. У такому віці діти формують свою думку, своє враження про щось нове (зокрема, про школу) на основі висловлювань і ставлення батьків. Тому, якщо хочете, щоби вчитель став авторитетом для вашого першокласника, ніколи не говоріть поганого про нього у присутності дитині.

3. Формуйте позитивне ставлення до школи і вчителів, але водночас будьте чесними. Не варто ідеалізувати школу, говорячи, що там завжди буде весело, цікаво, захоплююче. Треба говорити правду про можливі труднощі, про необхідність слухати вчителя, виконувати вказівки, завдання, які інколи не подобаються. Водночас обов’язково наголошувати на тому, що дитина справиться і все буде добре.

4. Пам’ятайте про режим дня й повноцінне харчування. Сталий розпорядок допоможе дитині швидше адаптуватися до нових умов. Зверніть увагу на харчування свого першокласника. У раціоні мають бути присутніми м’ясо, риба, молочні продукти, свіжі овочі та фрукти, корисні напої. Організм потребує додаткової енергії, щоб адаптуватися і пристосуватися до нових умов.

5. Уникайте додаткових стресів, навантажень. Повноцінний відпочинок на цьому етапі дуже важливий. Дитина має обов’язково проводити час на свіжому повітрі, рухатися, бавитися з друзями. Якщо ви обрали для свого маленького школяра новий гурток чи секцію, намагайтеся розпочати заняття після того, як дитина вже трішки адаптується до школи.

6. Будьте особливо уважними до почуттів дитини в перші місяці навчання. Слідкуйте, чи не виникли в дитини певні труднощі. Знайдіть час, щоби вислухати свого сина чи дочку, говоріть про школу, про події, які відбулися упродовж дня, про почуття, які виникали. Розповідайте історії про себе в шкільні роки, діліться приємними спогадами. Будьте з дитиною більш терплячими й чуйними, щоби вона відчувала спокій та підтримку вдома.

Ірина Попович, дитячий психолог Школи «Еколенд»

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Попередня реєстрація